Sutton Hoo

Moderne rekonsturktion af Sutton Hoo-hjelmen der er blandt de fornemste af fundende.

Sutton Hoo er navnet på et højdedrag ned mod Deben-floden i Suffolk i England, øst for landsbyen Woodbridge og omtrent 12 km øst for Ipswich. Stedet er kendt for to angelsaksiske gravpladser fra 500- og 600-tallet. En af gravhøjene indeholdt en intakt skibsbegravelse med et gravgods, som overgår det meste i rigdom og kulturhistorisk interesse. Genstandene er nu i British Museum i London, og mange af dem er udstillet permanent.

Genstandende, som arkæologer fandt i gravkammeret, inkluderer en række klædespænder i guld og ædelsten, en ceremoniel hjelm, et skjold og et sværd, en lyre og en sølvtallerken fra Det Byzantinske Rige. Skibsbegravelsen har ledt til sammenligninger med verden i fortællingen om Beovulf. Det oldengelske digt foregår delvist i Götaland i det sydlige Sverige, som har arkæologiske paralleller til nogle af fundene fra Sutton Hoo. Ifølge forskere er det mest sandsynligt, at den person, som er begravet i skibet, er Rædwald, konge af East Anglia.

Fundene fra Sutton Hoo er af speciel interesse for udforskningen af engelsk tidlig middelalder, fordi de kaster lys over gråzonen mellem myter, legender og fakta. Fundene er centrale i forståelsen af den angelsaksiske epoke og især af Øst-Anglias tidlige historie, og de er blevet kaldt for "en af de vigtigste arkæologiske opdagelser nogensinde".[1][2]

De blev udgravet professionelt for første gang i 1939 af amatørarkæologen Basil Brown på bestilling af jordejeren Edith Pretty.

Gravhøjene ligger med udsigt over udløbet af Deben og Nordsøen. Det største område har 20 gravhøje og ligger på en bakkekam længst mod syd og nærmest floden og havet. Ca. 500 m længere mod nord ligger det "nye" område på en anden bakkekam. Det blev opdaget i år 2000, da man skulle forberede grunden til et oplevelsescenter.

  1. ^ Bruce-Mitford, Rupert (1977). "Obituary: Basil Brown" (PDF). Proceedings of the Suffolk Institute of Archaeology. Ipswich. 34 (1): 71.
  2. ^ "Edith Pretty's gift of Saxon gold in the British Museum". Express.co.uk. 30. marts 2014. Hentet 13. juni 2017.

Developed by StudentB